Quan podem considerar que una conducta és addictiva? Com podem determinar si una persona pateix una addicció?

Els elements que s’han de donar per poder considerar que la persona està patint una addicció, son els següents:

  • Un fort desig o sentiment per duu a terme la conducta de consum.
  • La persona desenvolupa tolerància per la substància addictiva, és a dir, cada cop necessita consumir quantitats més grans per aconseguir l’efecte desitjat.
  • Una pèrdua de la capacitat de control de la conducta de consum.
  • Presència de malestar o estat d’ànim alterat quan la conducta addictiva no es pot portar a cap.
  • La persona no pot deixar de portar a terme la conducta de consum, tot i que és conscient, de què la conducta li està portant conseqüències negatives en la seva vida.

Normalment el terme addicció s’ha utilitzat per descriure el consum de substàncies o drogues, com l’alcohol, la cocaïna o el cànnabis. No obstant, actualment també s’utilitza per descriure problemàtiques que no estant relacionades amb cap tipus de substàncies. Aquestes addiccions s’anomenen addiccions comportamentals.

En general, les addiccions no es viuen com un problema al principi, sinó al contrari, ja que sembla que tot és agradable i que tot està controlat. Ja sigui bevent cada cap de setmana amb els amics o apostant cada jornada a diferents partits. No obstant, a mesura que es va desenvolupament l’addicció, el que abans era gratificant i produïa plaer, es torna una font de malestar i de problemes; atès que la persona ja no consumeix per plaer, sinó per evitar el malestar que li genera l’abstinència. Fet que acaba produint problemes econòmics, familiars o laborals.

Des de PsicoPonent t’animen a què demanis ajuda professional, si creus que pots estar patint una addicció, per tal de què puguis recuperar el control de la teva vida i dirigir-la en la direcció cap als teus objectius vitals.

També et pot agradar...

La presència de les conductes autolesives es cada cop més gran en la població i

Tot i que la pèrdua dels nostres éssers estimats es un fet que tard o

Els canvis en l’estat d’ànim són comuns en el nostre dia a dia, ja sigui