La personalitat és el conjunt de característiques o trets que descriuen la manera de ser i de comportar-se habitualment d’una persona. De manera que sigui possible entendre i predir com actuarà la persona en diferents contexts, activitats o situacions vitals.

La construcció de la personalitat consisteix en el resultat d’una sèrie d’operacions mentals, com per exemple: construir la imatge d’un mateix, donar significat al món, actuar, relacionar-se amb els altres o trobar solucions a problemes plantejats per l’entorn.

Si aquest seguit d’operacions mentals provoquessin un malestar generalitzat en la vida social i interna de la persona, com per exemple: la dificultat per poder identificar-se amb un mateix, els problemes per entendre els altres i que ells l’entenguin, la dificultat per tindre relacions o els problemes per adaptar-se al món que l’envolta, estaríem parlant probablement d’un trastorn de personalitat.

Al ser la personalitat tan diferent d’una persona a una altra, també trobem diferents trastorns de la personalitat, entre els quals hi ha:

 – Trastorn narcisista de la personalitat

– Trastorn de la personalitat evitativa

– Trastorn límit de la personalitat

– Trastorn de la personalitat depenent

– Trastorn de la personalitat obsessiu-compulsiu

Tot i que és evident que cada persona és única, això sembla que s’oblida quan ens referim als Trastorns de Personalitat, ja que es freqüent escoltar generalitzacions en relació a la persona i al seu diagnòstic.

En aquest sentit, no tenir en compte la multitud de diferències individuals que hi ha entre una persona i una altra, encara que tinguin el mateix diagnòstic, pot portar al fracàs psicoterapèutic .

Des de PsicoPonent considerem que la psicoteràpia ha de transcórrer a través d’un diàleg autèntic i sincer, en què la persona no se sentirà jutjada en cap moment. Para aconseguir el canvi, posarem en el centre l’acceptació i la validació de les experiències de la persona.

També et pot agradar...

En algun moment de la nostra vida tots hem experimentat tristesa, ja sigui per una

La presència de les conductes autolesives es cada cop més gran en la població i

Tot i que la pèrdua dels nostres éssers estimats es un fet que tard o